Menu

Work Smart | Play Harder?

Het is een kreet die we vaak gebruiken: Work Smart | Play Harder. Onze slogan. We gebruiken het in onze huisstijl en alle communicatie activiteiten. Waarom eigenlijk, vroeg een ondernemer ons laatst?

Deze slogan komt voort uit waarom wij SAM zijn begonnen. Ondernemen is namelijk superleuk. Vooral als je net start en je nog mega enthousiast bent over waarom je voor jezelf bent begonnen. Je doet van alles zelf, omdat het nu eenmaal aan het begin prima kan. Alleen naar mate je bedrijf groeit, groeit ook jouw rol als ondernemer. En als je niet tijdig meegroeit, dan ga je achterlopen en blijf je ronddobberen zonder verder te komen. De lol in het ondernemen vergaat. Wij geloven dat als je slimmer gaat werken (work smart), je meer tijd hebt om te werken aan datgene waar je energie van krijgt (play harder). En alleen dan gebeuren de mooiste dingen.

Harder werken ín het bedrijf
Veel ondernemers blijven in hun ’techneuten’ rol en gaan harder werken naarmate het bedrijf groeit. Harder werken ín het bedrijf en niet áán het bedrijf. En dat is zonde! Want je gaat harder werken door meer te doen van hetzelfde en door brandjes te blussen. Je besteedt tijd en aandacht aan datgene wat op dat moment de meeste aandacht vraagt. De inhoud van je werk wordt omslachtig en daarmee vergaat het plezier. Tegelijkertijd maak je zoveel overuren, dat je ook geen tijd meer hebt voor je gezin, vrienden, sporten of iets anders wat je energie geeft. En ondertussen bouw je niet aan de toekomst van je bedrijf, want je blijft meer doen van hetzelfde in plaats van de dingen slimmer te doen, zodat er ruimte ontstaat om te werken aan de ontwikkeling van je bedrijf.

Slimmer werken
Onder slimmer werken verstaan wij; standaardiseren, structureren en digitaliseren. Als je bedrijf eenmaal loopt, er een basis staat, zijn er werkzaamheden die structureel terugkomen. Door hierin te standaardiseren en structuur in aan te brengen, bespaar je een hoop tijd. Tijd die je kunt besteden aan dingen die écht je aandacht nodig hebben.

Als je eenmaal gaat standaardiseren, ontstaat er ook de mogelijkheid om werk uit te besteden aan bijvoorbeeld een Virtual Assistant. En tuurlijk, werk uitbesteden is lastig. In eerste instantie kost het geld en ten tweede is werk overdragen niet altijd even eenvoudig. Maar wat als het je wél meer tijd en ruimte in je hoofd oplevert? Wat kun jij met die tijd en ruimte doen? De beste ideeën ontstaan als er écht tijd is om na te denken. En meer tijd overhouden om te besteden áán je bedrijf, zorgt ervoor dat je ook overzicht houdt van wat je werkelijk moet gaan doen. Daarnaast heb je meer controle over de ontwikkeling van je bedrijf, doordat je gericht kunt sturen. Hoe zou het zijn als jij dat kunt realiseren met jouw bedrijf?
En natuurlijk, ondernemen gaat niet zonder bloed, zweet en tranen. Maar als het je oplevert wat je voor ogen hebt, dan is dat het dubbel en dwars waard. Echter is een 80-urige werkweek echt niet nodig om bloed, zweet en tranen te creëren. Dat kan ook door juist je aandacht aan de juiste dingen te besteden. Energie steken in iets en telkens weer tegen dezelfde dingen blijven aanlopen, brengt je niet verder. Slimmer werken wel.

Doen wat je gelukkig maakt
Hard werken is niet de enige weg naar een succesvolle onderneming. Sterker nog, ondernemers die juist in 40 uur per week een succesvolle onderneming runnen door aan de juiste dingen hun tijd te besteden, zijn vele malen gelukkiger. Ze besteden tijd aan dingen waar ze goed in zijn en wat ze energie geeft. Ze houden ruimte in hun hoofd voor de langere termijn van hun bedrijf. Ze houden ontwikkelingen bij, waardoor ze beter op de hoogte zijn van wat er van ze wordt verwacht om ook in de toekomst waardevol te blijven. Daarnaast besteden ze tijd aan familie, vrienden, sporten of reizen; dingen waar ze gelukkig van worden. Want het is nu eenmaal zo, niemand heeft de garantie dat ie er morgen nog is… En dat is precies waarom wij doen wat we doen; zorg ervoor dat je als ondernemer ook doet wat je gelukkig maakt.

Matthew Kelly zegt het heel mooi: Aan de ene kant willen we allemaal gelukkig zijn. Aan de andere kant weten we allemaal wat ons gelukkig maakt. Maar die dingen doen we niet. Waarom? Simpel. We zijn te druk. Te druk waarmee? Met proberen gelukkig te zijn.

Ruimte om méér te doen van wat je gelukkig maakt
Wij willen ondernemers de ruimte bieden om meer te doen van wat ze gelukkig maakt. Enerzijds door slimmer te werken, anderzijds door organisatorische taken en online marketing werkzaamheden uit handen te nemen. Ben je benieuwd hoe jij ‘Work Smart | Play Harder’ in jouw drukke leven kan realiseren? Plan een 15 minuten kennismakingsgesprek in zodat we vrijblijvend kunnen bespreken hoe een SAM Assistant jou meer tijd en ruimte in je hoofd oplevert, zodat je meer kunt doen van datgene wat je gelukkig maakt.

Boekentip: Er is een mooi boek over de ontwikkeling van de rol als ondernemer. Een aanrader voor iedereen die daar meer over wil weten: The E-Myth Revisited – Michael E. Gerber